Kultainennoutaja

Kultainennoutaja on lähtöisin Englannista, ja siellä rotu on jakautunut käytännöllisesti katsoen kahteen eri rotutyyppiin, näyttelylinjaisiin ja metsästyslinjaisiin. Näyttelylinjaiset koirat ovat usein vaaleampia ja luustoltaan raskaampirakenteisia, kun taas käyttölinjaiset kultaiset ovat vastaavasti väriltään tummankultaisia ja rakenteeltaan huomattavasti kevyempiä. Raskas, paksuturkkinen koira ei pysty liikkumaan vaikeissa, kaislikkoisissa ja soisissa sorsastusmaastoissa yhtä tehokkaasti kuin kevyempi rotutoverinsa.

20151005172700.jpg

Luonteeltaan metsästyslinjaiset kultaiset ovat pehmeämpiä, miellyttämis- ja yhteistyöhaluisia ja niillä on voimakkaampi riistavietti sekä työskentelymotivaatio. Yhtä sosiaalisia kuin näyttelylinjaiset rotutoverinsa nämä field trial -koirat eivät kuitenkaan totuuden nimissä ole. Näyttelylinjaiset goldenit ovat joskus kovapäisempiä ja itsenäisempiä ja tekevät työtä enemmänkin omaksi ilokseen kuin isännälleen.

Noutajaryhmässä kultainennoutaja on luonteeltaan varmasti helpoin, harmittomin ja kiltein rotu, joka sopii hyvin perhekoiraksi, mutta sopivilla perintötekijöillä varustettuna myös moniin harrastuslajeihin. Rodunomaisia lajeja ovat tietenkin käytännön metsästys ja metsästyskokeet. Rodulle erittäin sopiva laji on myös jäljestäminen. Aktiivisena rotuna kultainennoutaja voi olla tottelevaisuus- ja agilitykoira. Kultaisella on oikeus osallistua myös palveluskoirakokeisiin, jonka lajeista sille sopivimpia ovat haku ja jälki. Rotua käytetään myös pelastuskoirana, jolloin se koulutetaan etsimään raunioihin jääneitä ihmisiä.